Kolumne

KOCHE: “Star Trek Discovery” – hrabro otići gdje nijedan čovjek nije… i tamo napraviti dosadan akcioni film

Comments (1)
 1. Boriz Grozni kaže:

  Ukratko – Star Trek at its best. Kome smeta rat, ignorise da je to jednako deo ST univerzuma. Ultimativno, Star Trek nije ni oko istrazivanja ni oko rata ni oko mira – vec oko “sta bi bilo kada bi bilo” scenarija koji se bavi modernim ljudima, i oko likova.

  U svojim najboljim momentima, Star Trek je reflektovao savremene teme i dileme. Sukob izmedju Klingonaca i ljudi nije uradjen kao opravdanje za scene sa pucanjem kao kod JJ Abramsa – naprotiv – sukob JESTE zaplet, a scene pucanja su samo logican pratilac takvog zapleta.

  Recenica “it would be unwise to confuse race and culture” je bukvalno dostojna najboljih TNG dilema. To JESTE Star Trek. Ko misli da je neki Orvil ili par dilema u toj seriji koje su bile aktuelne pre 30 godina pravi Star Trek – ne shvata sta je Star Trek bio u vreme kada je sniman.

  Ova recenica – i dileme koje donosi – je bukvalno dilema modernog sveta. I odlicno je sto sama serija, u svoje prve dve epizode, ne donosi apsolutnu potvrdu te pretpostavke koju Commander Michael iznosi – i prepusta nama da se s njom slozimo ili ne, i da zastupamo stav zapovednice ili kapetana.

  Uz ovu odlicnu dilemu koja je, rekao bih, cak poprilicno hrabra u svetlu danasnjih medjucivilizacijskih sukoba (prvenstveno izmedju zapada i muslimana) – dolaze i zanimljivi likovi, optimistican prikaz covecanstva i sjajni specijalni efekti. Ovo je najbolji Trek koji smo mogli da dobijemo danas. Svako ko je ocekivao repliku TNG-a po pitanju tema i povrsnih obelezja, ocekivao je nesto nemoguce. Na srecu, ono sto smo dobili je nesto sto, za sada (videcemo kako ce ici dalje) predstavlja Trek u svojoj srzi, iako po formi odstupa od onog na sta smo navikli. Svako ko smatra da ovo nije Trek – posmatra Trek vrlo povrsno.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *