Teme

Kad smo rekli da hoćemo više ženskih likova u filmovima, nismo mislili na “Ocean's 8”

Comments (1)
 1. Boris Stanković kaže:

  1. “Kada smo tražili, nismo mislili…” Koji smo to “mi”, kad smo to tražili, kome i zbog čega?
  2. “Priču predvode bijelkinje”… Pa šta? Mogle su biti zelene, narandžaste ili albino marsovci, koga to interesuje?
  3. “Mnogo normi raznovrsnosti je zadovoljeno”… Kakvih normi, čijih, ko je i kad doneo te norme?
  4. “Ostvarenje koje je neki vid napretka”… Kakvog napretka, u glumi, scenariju, fotografiji, muzici? Napretka u odnosu na šta?
  5. “…ne mogu da ga hvalim isključivo zato što su glavni likovi žene…” I ne treba da ga hvalite, niti kudite na osnovu toga. U tome je suština koja vam je promakla. Tačnije, nije vam promakla, svesno ste je zaobišli.
  6. “Zakeralo ću biti dok ne budemo imali više filmova sa ovakvim likovima!” Ženskim likovima? Azijatskim likovima? Homoseksualnim likovima? Transgender samohranim crncima? Ili nekim drugim “ugroženim manjinama” koji nikakve veze nemaju sa razlozima i procesom nastanka jednog kinematografskog ostvarenja.

  Draga gospodjice/gospodjo, najljubaznije bih vas zamolio da svoje, privatne, političke stavove ne plasirate u formi filmske kritike. Barem ne na ovom mestu, koje mi je do ovog trenutka bilo najveći izvor informacija i inspiracije.

  I jedan lični savet vama, ako mi dozvolite – pogledajte epizodu South Park-a o izmeni gradske zastave, možda vam stvari budu jasnije. Rasizam nije nestao ako u filmu ima 5 belaca i 5 crnaca, rasizam je nestao kada prestanemo da primećujemo njihove boje.

  Raspravu o opasnostima neomarksističkog kolektivizma, kome pripada i ekstremistički feminizam, ne bih ovde započinjao. Ovde se držimo se filmske umetnosti bez predrasuda. Pozdrav.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *